MAGASINARTIKEL
AF LINE MCMONAGLE | FOTO: COLOURBOX.DK / EDUARD GORICEV
Handicapbil er et emne, mange medlemmer henvender sig til CP Danmarks rådgivning om. Spørgsmålene kan handle om alt fra regler og indhold i ansøgningen til spørgsmål om særlig indretning eller økonomi. Der er desværre også en del medlemmer, der får brug for hjælp til at klage over afslag på støtte til køb af bil.
Læs med her, hvis du vil have svar på de oftest stillede spørgsmål.
Kan jeg søge om støtte til handicapbil?
Du kan søge om støtte til køb af bil eller særlig indretning, hvis du eller dit barn har en varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og du kan svare ja til en af disse tre ting:
- Din funktionsnedsættelse gør det svært for dig at varetage et arbejde uden bil.
- Din eller dit barns funktionsnedsættelse gør det svært at gennemføre en uddannelse uden bil.
- Du eller dit barn har aktiviteter uden for hjemmet, der medfører et betydeligt behovfor kørsel i bil.
Kommunen vurderer også, om andre transportordninger som flextrafik kan dække behovet.
Hvordan søger jeg om handicapbil?
Du kan søge elektronisk via kommunens hjemmeside eller på borger.dk. Du kan også kontakte hjælpemiddelafdelingen i din kommune for hjælp til ansøgningen. Herefter vil du oftest blive indkaldt til en samtale, og kommunen indhenter yderligere oplysninger om din funktionsnedsættelse, dit kørselsbehov og eventuelt din gangfunktion.
Hvilke oplysninger lægger kommunen vægt på?
Dit behov for kørsel
Vi ser ofte, at kommunen afslår ansøgninger med henvisning til, at ansøgeren har et for lille behov for at køre bil. Beskriv derfor dit behov grundigt, for eksempel med en køredagbog over et par måneder. Her kan du angive dit formål med at køre, hvor ofte du kører, og hvor langt. Har du behov for at køre til arbejde eller uddannelse, vægter det højt. Søger du handicapbil for at kunne trives i din hverdag, lægger kommunen vægt på, at dit behov for kørsel er stort nok til, at en handicapbil vil afhjælpe følgerne af din funktionsnedsættelse og lette din dagligdag væsentligt.
Chauffør:
Kan du ikke selv køre, lægger kommunen vægt på, om en anden kan køre for dig, for eksempel forældre, ægtefælle, samlever eller hjælper. Tænk over, hvem det kan være.
Gangfunktion:
Er du gående, vil en gangtest ofte indgå i vurderingen. Beskriv eventuel udtrætning – måske fungerer gangfunktionen fint om morgenen, men hvad med senere på dagen eller i dårligt vejr?
Udtrætning og skånebehov:
Hvis offentlig transport eller flextrafik kan dække dit behov, får du afslag på bil. Især hvis du søger bil på grundlag af din trivsel. Derfor kan dine skånebehov være afgørende. Har du for eksempel brug for at kunne køre spontant på grund af udtrætning eller andre udfordringer, er flextrafik sjældent en god løsning, da den kræver bestilling i forvejen og kan indebære lang ventetid. Det kan også være, du er følsom over for kulde eller har brug for at holde pauser undervejs.
Kan jeg beholde min bil, hvis jeg flytter på bosted?
Når kommunen vurderer dette spørgsmål, ser de primært på, om du stadig har et væsentligt og nødvendigt kørselsbehov.
Det kan for eksempel være, hvis bilen er nødvendig for, at du kan deltage i fritidsaktiviteter, sociale arrangementer eller besøge familie og venner, eller hvis din funktionsnedsættelse gør det svært eller umuligt at benytte bostedets egne transportordninger.
Hvis bostedet kan tilbyde en tilstrækkelig løsning, kan kommunen vurdere, at bilen ikke længere er nødvendig.
Skal jeg selv betale noget af min handicapbil?
Kommunen kan bevilge et rentefrit lån på op til 221.000 kroner (2025-sats), hvor du skal afdrage halvdelen over otte år og den anden halvdel bliver dækket af kommunen. Er din indkomst over 262.000 kroner om året, skal du dog betale mere end halvdelen tilbage.
Du kan ikke få støtte til disse afdrag. Du skal derfor være opmærksom på, at der altid er udgifter ved at anskaffe en handicapbil, også selvom du får støtte.
Kommunen dækker fuldt ud udgifterne til særlig indretning af bilen.
Kan jeg selv vælge, hvilken bil jeg vil have?
Kommunen bevilger støtte til den billigste egnede bil. Du kan vælge en anden model, men hvis den er dyrere, skal du selv betale prisforskellen. Kommunen skal før købet godkende valget af bil og slutsedlen (det dokument, der bekræfter aftalen om køb).
Jeg har fået afslag på handicapbil, hvad gør jeg?
Bed altid om en skriftlig afgørelse og undersøg, hvilke oplysninger og argumenter, kommunen har lagt til grund. Det kan hjælpe dig til at vurdere, om du er enig i afgørelsen eller ej.
Vil du klage over afgørelsen, skal du gøre det inden fire uger. Du er velkommen til at kontakte CP Danmarks rådgivning, hvis du ønsker hjælp til din klage.
Fakta
Brug for rådgivning?
Har du spørgsmål i forbindelse med ansøgning om handicapbil eller andet inden for lovgivning og det sociale område, er du velkommen til at kontakte socialfaglig rådgiver Line McMonagle på tlf. 38 14 88 98.
Du kan ringe inden for åbningstiderne: Tirsdag kl. 14.30-18, torsdag kl. 8-11.30 og fredag kl. 9-12.
Artiklen er bragt i vores medlemsmagasin CP INDBLIK nr. 2 2025